Over ons

Over ons

 

Het koor Rejoice is opgericht in januari 2013. Het koor is ontstaan uit een gelegenheidskoor wat af en toe liederen zong bij speciale gelegenheden. Zes jaar lang zijn wij als koor begeleid door Arjaan van Eck en hebben wij mooie stappen gemaakt. Inmiddels is er een nieuwe periode aangebroken en hebben wij Matthijs Hoogendijk mogen verwelkomen als onze dirigent.


Zingen is onze passie. We willen zingen ter ere van God. Wij willen Hem loven en prijzen voor wat Hij voor ons heeft gedaan door Jezus Christus.


Het woord ‘rejoice’ betekent: verheugd. Wij willen ons verheugen in Hem die alles gemaakt heeft. Van Zijn liefde en trouw willen wij zingen. Dit doen we door verschillende soorten muziek: klassiek, opwekking, psalmen en dergelijke.


Regelmatig treden wij op tijdens kerkdiensten en zangavonden. 


Over onze dirigent: Matthijs Hoogendijk


Matthijs Hoogendijk werd in 1996 geboren in Wijngaarden, Zuid-Holland. Vanaf zijn zevende begon hij met het bespelen van de bugel bij een fanfare in een nabijgelegen dorp. Rond die tijd begon hij ook met zingen bij kinderkoor ‘De Wingerdknopjes’ in Wijngaarden o.l.v. dirigente Rianne Stouten. Vanaf toen is Matthijs’ grote liefde voor het zingen ontstaan. Tijdens de middelbare schoolperiode koos Matthijs in de bovenbouw het vak Muziek, als onderdeel van zijn profiel. Hier had hij de mogelijkheid om zich muzikaal meer te ontwikkelen in onder andere ensemblespel en koor-/ensemblezang. Rond diezelfde tijd (+/- 17 jaar oud) begon hij in de Hervormde Dorpskerk van Wijngaarden met het dirigeren van een projectkoor en -band. Samen met vader Teo Hoogendijk, die verantwoordelijk was voor de organisatie + liturgie, zette hij deze projecten op. De optredens werden gehouden op Tweede Kerst- en Paasdag. Naast het repeteren met koor en band is Matthijs tevens verantwoordelijk voor het schrijven van de muzikale arrangementen voor koor en band. Tot op heden zijn deze projecten nog steeds gaande, al heeft het een mooie groei doorgemaakt de afgelopen jaren. Wat begon als project met een klein koor en een kleine band is uitgegroeid tot een project met: een koor van ruim 40 zangers, een vierkoppige band die wordt aangevuld met strijkers, houtblazers en/of koperblazers, twee diensten op Tweede Kerst-/Paasdag en met Kerst een extra dienst in een andere kerk in de regio.


Na de middelbare schoolperiode is Matthijs (op aanraden van zijn muziekdocente) naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag gegaan. Hij is daar Muziekeducatie gaan studeren. Zijn instrumentale focus lag de eerste drie jaar op het bespelen van de Trompet (docent: Jacco Groenendijk – Koninklijk Concertgebouworkest). Het laatste (vierde) jaar is hij zich op Koordirectie gaan toeleggen (docent: Jos Vermunt - Toonkunstkoor Utrecht, Residenties Bachensembles) en koos hij Trompet (docent: Gert Jan Loot – Nederlands Philharmonisch Orkest) en Klassiek Zang (docent: Kees Jan de Koning – Nederlands Kamerkoor, Capella Amsterdam) als bijvakken. In juni 2018 sloot hij de studie Muziekeducatie met succes af en behaalde hij zijn eerstegraads onderwijsbevoegdheid voor het vak Muziek.

In 2018, gelijk na de studie in Den Haag, begon hij zijn tweede bachelor Klassiek Koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam. Zijn docenten koordirectie zijn op dit moment Jos Vermunt en Daniel Reuss (Capella Amsterdam, Ensemble Vocal Lausanne – Zwitserland). In de zanglessen wordt Matthijs gecoacht door vocal coach Geert Berghs (initiatiefnemer van project ‘Meesters & Gezellen’). Binnen de huidige studie heeft Matthijs de kans gekregen om een masterclass te volgen bij dirigent Nils Schweckendiek (Helsinki Chamber Choir – Finland) tijdens project Meesters & Gezellen 2018 en bij dirigent Daniel Reuss tijdens een repetitie van Capella Amsterdam.


Als vaste dirigent is Matthijs momenteel werkzaam bij zijn eigen projecten, Interkerkelijk Jongerenkoor Nadiah - Giessen/Rijswijk (NB) en Interkerkelijk Koor Rejoice – Haaften (GD). Daarnaast is hij vaste invaller/assistent-dirigent bij de Amsterdamse Händelvereniging (NH), Jongerenkoor Tutti – Gorinchem (ZH), Gospelkoor Chananja – Wijngaarden (ZH) en Muziekvereniging OKK – Streefkerk (ZH). Wanneer nodig valt Matthijs in bij diverse andere koren met ieder hun eigen genre.


Over onze pianist: Guido van Wijk

Guido van Wijk werd in 1981 geboren in Wijk en Aalburg. Vanaf zijn zevende begon hij orgellessen te nemen bij Henk van Andel aan De Muziekschool te Almkerk. In die tijd mocht hij al vrij snel koren begeleiden als "Vocaal Ensemble Cantica" en het Aalburgs koor "Vaste Burcht". Naast het vak orgel is hij zich verder gaan ontwikkelen als pianist. Nam op latere leeftijd nog lessen bij Bram Beekman en Jan-Willem van Delft.

 

Na zijn diploma's voor orgel en piano op de muziekschool is hij nooit opgehouden met spelen en is muziek een regelrechte passie. Momenteel begeleidt hij als organist de gemeentezang van Hervormde Gemeente Aalburg en Hervormde Gemeente Babyloniënbroek en speelt hij als pianist bij Interkerkelijk Koor Rejoice - Haaften (GD).